mandag den 23. april 2012

Seder 2012

Nogle snapshots af den første aften.


Hvert element på sederfadet (se billedet) symboliserer et minde fra pesach-historien og alt på fadet, på nær kødbenet bliver spist under selve sederen. Her kommer en hurtig gennemgang.

  • Kødbenet er der, som et minde om den sidste plage "død over de førstefødte", vi skal mindes om, at friheden ikke kom gratis, men på bekostning af andre. 
  • Selleri, radisse og salat er de bitre urter, bliver dyppet i saltvand og spist. De symboliserer, det bitre liv som slave i Egypten. 
  • Chreinen (peberroden) sympoliserer ligeledes de hårde tider som slave. Mangle spiser ren peberrod, men hos mine forældre spiser vi den milde version med rødbede. 
  • Det brune på billedet er Charoset, det symboliserer mørdel, som blev brugt til at bygge. Det er min far der står for charoset hvert år, han laver den efter sefardisk tradition med dadler, sød rødvin og valnødder. 
  • Der er to forklaringer på æggets tilstedeværelse (gemmer sig bag charoset og under salaten), det ene er at det er et symbol på fertilitet, det andet er at det er et minde om templets ødelæggelse.
Sederfadet



Kyllingesuppen er  klar og venter
på at blive serveret

 Kyllingesuppen er en klassiker, som serveres i
 næsten alle hjem første seder aften... og dog,
 nogle bruger nemlig ren oksefond eller en
 blanding.






Gefilte fish - you either love them or hate them.
 Gefilte fish er pocherede fiskeboller lavet på sej  
 og laks, den er ligeledes en klassiker, som
 serveres i MANGE hjem. De bliver serveret med
 chrein, som er en dip-lignende sovs bestående af
 syltede rødbeder og peberrod (det er det lyserøde
 nederst på sederfadet).



 Pesach stemning:




Ingen kommentarer:

Send en kommentar