tirsdag den 3. april 2012

Pesach

Så er det snart Pesach - ja, og hvad er det så for en? 

Pesach er en jødisk helligdag. Den er den ældste af højtiderne i den jødiske historie og den manifesterer en af de første og vigtigste begivenheder i jødedommens historier, nemlig udgangen af Egypten - altså historien om Moses (i.e. filmen ”The Prince of Egypt”). Pesach starter den 14. i den jødiske måned Nissan, der som regel falder i april (ved påsketid), og festen varer 8 dage.

Pesach er altså min påske, men vi har hverken sild, snaps eller påskeæg på pesach-borden, tilgengæld findes der en masse andre traditionelle retter som går igen år efter år. Som ved alle andre jødiske helligdage, har maden en helt central position. De første 2 aftener af pesach holdes middag med familie og venner - de såkaldte seder-aftener. Ordet seder er hebraisk og betyder orden. Navnet kommer af, at man i løbet af aftenen følger en orden/rækkefølge af historier, fortællinger og særlige madsmagninger (læs evt. mere på wiki). Når man til slut når til selve middagen, findes der i hver familie en (næsten) helt fastlagt menu, som bestemmes af familie- og slægtstraditioner.

Den jødiske religion har en del spiseregler og under pesach tilføjes en: forbud mod at spise syret brød, dvs. brød bagt af korn, der er gæret. Dvs. at man gennem alle otte dage ikke spiser mad, som er ”syret”, altså lavet med gær og mel. Ligeledes spises der ikke produkter der er lavet eller indeholder mel/korn/frø, altså couscous, pasta, ris etc. Derforuden spiser ashkenaziske jøder traditionelt heller ikke bælgfrugter, ærter og majs. Det gør sefardiske jøder derimod. I stedet for brød spises det usyrede ”brød” matza, som er et stort, ofte firkantet knækbrødslignende ting lavet på vand og mel (og på under 18 min.).

 +BILLEDE+ - hov mangler stadig et billede af ren matze. Lover det kommer!

Nu skal der tales pesachmad! Hvad skal jeg spise i år? 
Åh den evige længsel efter brød og pasta… det er noget mærkeligt noget, sølle 8 dage og det eneste jeg tænker på i næsten alle 8 dage er rugbrød.

Hjemme hos min mand og jeg følger vi de ashkenaziske traditioner, dvs. pasta, ris, majs, brød, peanuts og bælgfrugter spises ikke i pesach-dagene. Tilmed er alle ingredienser vi bruger godkendte af det danske rabbinat, som garanterer at produkterne ikke er krydskontamineret (kunne ikke finde på et bedre ord) af brød etc. under produktionen. Det giver en vis restriktion når der skal laves mad, eller rettere sagt, når der skal købes ind, idet listen af godkendte produkter ikke just er så lang. Dog giver pesach en rig mulighed for at leve skønt af gode, friske og uforarbejdede råvarer. Meeeen af en eller anden grund kommer jeg ofte til at grovæde alle mulige mærkelige færdigproducerede "kager", masser af kød, leverposter og æg og ikke mindst en hel del matza.. hmmm det lyder måske ikke helt så forfærdeligt, men personligt synes jeg det bliver meget ensformigt og tungt.

Så i år har jeg besluttet at forårets skønne frugter og grøntsager skal udnyttes x 1000, så pesach bliver lidt grønnere og forhåbentlig meget lettere!



Læs mere om pesach her:
http://mosaiske.dk/nyheder/nyt-fra-mt/pesach-det-usyrede-br-ds-fest

Ingen kommentarer:

Send en kommentar